Statistika: Ali si je Lionel Messi zaslužil osvojitev zlate žoge?

Fanny Schertzer

Fanny SchertzerNapadalec Argentine in Barcelone je bil izbran za najboljšega igralca svetovnega prvenstva.je ffvii predelava celotne igre

Lionel Messi je v nedeljo osvojil zlato žogo svetovnega pokala, kljub slabšemu nastopu v Argentini pri porazu z Nemčijo v finalu.

Napadalca Barcelone je večji del tekme držala pod nadzorom nemške obrambe in je v drugem polčasu zamudil priložnost, da bi postavil svojo stran naprej.

Nobenega dvoma ni, da se Argentina brez Messija ne bi uvrstila v finale svetovnega pokala. Ko je njegova ekipa v skupinskem delu omahovala, je skoraj samostojno zmagal v tekmah, vrhunec pa je bil njegov čudoviti cilj v zadnjem trenutku, ko je Argentina z 1: 0 premagala Iran.Toda v zadnjih fazah turnirja je Messi izginil iz iger in iz njih. Vso sezono je bil 27-letnik videti, kot da se varčuje za svetovni pokal, a je v izločilnih krogih na trenutke nastopal zmeden.

Za nagrado je bilo veliko drugih kandidatov - Kolumbijski James Rodriguez, Nizozemec Arjen Robben in Nemec Philipp Lahm so bili nedvomno bolj zaslužni zmagovalci kot Messi.

Min Dotiki na igro Poss izgubljeno na tekmo Natančnost podajanja (%) Ustvarjene možnosti Asistenca Streli Streli v tarčo Cilji
Lionel Messi 693 70,29 20,86 80,28 2. 3 eno 2. 3 8. 4.
Arjen Robben 690 59,86 16.43 86,73 17. eno 19. 9. 3.
James Rodriguez 400 64,20 18.80 76,65 enajst dva 16. 8. 6.

Messi, Robben in Rodriguez so zelo primerljivi. Vsi trije so bili najboljši napadalni igralci svojih ekip in nanje so računali tako pri zadetkih kot pri ustvarjanju priložnosti.Pogled na njihovo statistiko razkriva, da je bil Messi v igro vpleten bolj kot druga dva igralca, vendar je žogo nekoliko pogosteje podaril. Ustvaril je največ priložnosti za trojico, a to je povzročilo le eno podajo, pred vrati pa je bil manj učinkovit kot Rodriguez kot Robben.

Rodriguez tu blesti kot najboljši napadalec na turnirju. Čeprav se njegova natančnost podaj ne primerja z Robbenovo, je bil v zadnji tretjini fantastičen. Na Messija in Robbena je posnel dve podaji, pred vrati pa je bil neusmiljen, s 50 odstotki poskusov je zadel tarčo in šest od svojih osmih strelov preusmeril v tarčo.

Drugi glavni kandidat za zlato žogo je bil Lahm.Min Dotiki na igro Poss izgubljeno na tekmo Natančnost podajanja (%) Izterjave žoge Prestrezanje Izdelani rešitve Zmagali so se rešitve
Philipp Lahm 690 103,43 10.71 90,75 Štiri, pet 8. 14. 12.

Kot zadrževalni vezist in bočni branilec je bil Lahm odličen za Nemčijo na celotnem turnirju. Zadrževanje žoge zvezdnika Bayerna iz Münchna ni bilo nič drugega - žoge se je dotaknil več kot 100-krat na tekmo, le redko jo je podaril in izpolnil več kot 90 odstotkov podaj.

Lahmova prva odgovornost tako za klub kot za državo je obrambna trdnost, v tem pogledu pa je bil v Braziliji odličen. Zmagal je 12 od svojih 14 spopadov, naredil osem prestrezanja in pobral neverjetnih 45 ohlapnih žog.kaj pomeni štetje teles na tik toku

Zlato žogo naj podeli igralcu, ki je bil najpomembnejši za uspeh njegove ekipe. Ta nemška stran ni zgrajena okoli ene superzvezde - zanaša se na več odličnih igralcev, ki nastopajo v določenih vlogah. Lahm je bil skoraj brezhiben pri opravljanju teh nalog in je bil velik del uspeha njegove strani.

Zmagovalec pa bi moral biti Rodriguez. Kolumbija je bila eden od paketov presenečenj na tem turnirju, toda brez talismana bi se morda trudila izstopiti iz skupine. V vsaki odigrani tekmi je zadel in zdelo se je, da je v središču vsakega pomembnega napada Južnoameričanov.

To svetovno prvenstvo si bomo zapomnili po fantastični napadalni igri, Rodriguezov čudoviti cilj proti Urugvaju pa je bil najbolj ikoničen trenutek tekmovanja. Pred turnirjem monaški moški ni bil znan večini priložnostnih ljubiteljev nogometa. Zdaj je kot zmagovalec zlatega čevlja njegovo ime vsem na ustnicah in je med najbolj iskanimi cilji prestopa svetovnega nogometa.

V drugih novicah: 'Hoče iti': poročali so o 10 milijonih funtov Rangersa in Tottenhama, ki načrtuje poletni izhod